Veelzijdig tekenaar
Kees Stoop werd door Dr. Bob van den Boogert, voormalig conservator van het Rembrandthuis in Amsterdam, overleden in 2015, één van de grootste tekenaars van ons land genoemd.
Toch is Kees Stoop nauwelijks bekend bij het grote publiek. Exposities van zijn werk zijn er niet veel geweest; Kees Stoop heeft er nooit van gehouden om aan de weg te timmeren. Toch is de erkenning van zijn grote kunstenaarschap er in kleinere kring wel gekomen. Vele particuliere verzamelaars hebben werk van Kees Stoop aangekocht. Het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam bezit 150 tekeningen en etsen van Kees Stoop.
Hij woont en werkt in Holten. De mens en de natuur vormen zijn voornaamste inspiratiebronnen. Voor Kees Stoop staan vorm en compositie centraal: het doet er voor hem niet veel toe wat er wordt afgebeeld. Het gaat altijd om de visuele ervaring.
Stoop genoot zijn opleiding tot kunstenaar in de jaren ’50 aan de Koninklijke Antwerpse Academie en het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. In zijn Antwerpse academietijd raakte hij in de ban van de schilderkunst van Belgische expressionisten als Constant Permeke en Gustave De Smet, wat aan zijn vroege tekeningen en schilderijen goed valt af te lezen. Hiermee werd de basis gelegd voor Stoops voorkeur voor geabstraheerde figuratieve vormen, die we ook in zijn latere werk blijven aantreffen.
In de loop der jaren is er van Kees Stoop een gevarieerd en zeer uitgebreid oeuvre ontstaan. Naast de talloze tekeningen en etsen omvat zijn werk abstracte schilderijen, geabstraheerde koppen en mensfiguren uit steen gebeeldhouwd of in brons gegoten.