Charles Wentinck was een gerenommeerd schrijver over de beeldende kunsten, onder meer van boeken als ‘De Nederlandse Schilderkunst sinds van Gogh (1960) en De Geschiedenis van de moderne Schilderkunst (1962) en daarnaast kunstcriticus. (Zie hier voor het overzicht van al zijn boeken.)
In 1964 verscheen er een boekje van Charles Wentinck over de toen nog jonge kunstenaar Kees Stoop. Over Kees Stoop’s werk: “De werkelijkheid van Kees Stoop staat hem alleen vrij. Hij geeft haar niet weer – want zij bestaat niet zonder hem -, hij legt haar bloot. Zo ontstaan de korenvelden, niet als herhaling van een gegeven werkelijkheid, maar als de schepping van een tweede: de zijne.” En:
“Zijn aarde gaat gekleed in het pathos van de verdoemenis. Geen bekoring, maar grootheid. Net feestelijk, maar dramatisch. Niet liefelijk, maar ruig.”
Wat Kees Stoop zelf van de (voor de moderne lezer enigszins gezwollen teksten) vond vertelt de overlevering niet. Wel zag hij de bruine omslag van de boekjes als uiterst bruikbaar tekenpapier.
Het boekje is niet meer leverbaar, maar de digitale versie kunt u hiernaast downloaden.